sâmbătă, 29 august 2009

Amintiri tibetane (7)--Hotelul-manastire

Nu era vorba de un hotel in adevaratul sens al cuvantului si asta din doua motive: 1. nu erau hoteluri in zona, doar un hostel, la intrarea in complexul tibetan si 2. existau spatii de primire in manastiri, mai ales cele ale tibetanilor budisti care aveau titlul de Lama Geshe. Lama inseamna 'preot/calugar', iar Geshe e un titlu de 'Maestru Spiritual'.
Casa in care am stat pentru mai mult de o luna apartinea lui Lama Geshe Lodoe Gyatso (despre care va voi mai povesti pentru ca e un om deosebit) si era, in sensul tibetanilor din comunitate, de fapt, o 'manastire'. Doar ca era ca o vila in care erau conditii super ok, inclusiv baie proprie si apa calda, mai ales pentru strainii care veneau in vizita. In poza (sus) se vede aripa in care am stat, la etaj. Curtea avea alei si verdeata (jos), intretinuta cu grija mai ales de tinerii calugari.

De pe terasa se vedea una dintre scolile la care studiau tinerii calugari budisti. Chiar in curtea scolii ii puteti vedea in tinuta specifica la una dintre 'sesiunile' de invatare de pe parcursul lungului sir de ani dedicati scripturilor budiste. Ce faceau, cat studiau, care e esenta invataturilor budiste si chiar controversele pe care le-am gasit si dezbatut cu tibetanii budisti, tineri sau varstnici--in episoadele urmatoare.
Chiar daca sunt departe de Tibet, calugarii budisti din cel mai mare centru dupa cel din Dharamsala (unde sta Dalai Lama si e o zona turistica extrem de populata) au reusit sa creeze un spatiu in care generatii de tineri se pot forma si convietui pana in momentul in care Tibetul va redeveni pamant natal. Multi s-au nascut aici si nu au vazut niciodata Tibetul, iar cei mai in varsta povestesc cum era cand spatiul lor nu fusese invadat de chinezi. Parca priveau in gol cand spuneau asta si simteam cum le tremura vocea cand vorbeau despre pamantul lor sfant, acum atat de pangarit.

luni, 24 august 2009

Be the change!

De cele mai multe ori, asteptam ca ceilalti sa faca primul pas. De ce nu am incepe fiecare cu pasi marunti? Am vazut o bucata din locurile prezente in video, iar nepasarea politistilor sau a altora care ar trebui sa faca ceva e mare! :( De multe ori, nici la noi nu e diferit. Parcam sau oprim masina oriunde, traversam pe oriunde, ca doar nu se leaga nimeni de noi! Chiar asa e, mai ales daca ai masina desteapta! :(



Spunem in permanenta ca nu se poate schimba nimic, ca degeaba incercam daca cei mai multi sunt nepasatori, needucati, necivilizati, nesimtiti, smecheri etc. Pasi mici inseamna si: sa nu mai arunci gunoaie pe strada, sa stai la rand, sa nu dai mita, sa nu primesti mita, sa nu urli la cel cu care vorbesti, sa fii civilizat in trafic, sa spui multumesc, sa spui 'te rog', sa faci cele mai multe dintre lucrurile pe care consideri ca nu ar trebui sa le faci pentru ca nici ceilalti nu le fac.

Fii schimbarea! Poti incerca?

sâmbătă, 22 august 2009

Creative--cenzura invincibila?

"Cenzura nu dispare niciodata. Revine mereu deghizata. 3 Mai--Ziua Internationala a Presei Libere."
Expresivitate. Lumini si umbre. Contrast puternic intre fundalul negru si luminile laterale. Mie imi mai exprima si ideea din mesaj: cenzura revine sub diferite forme. Da, ea poate fi combatuta, evitata, blamata (albul lateral), dar se intoarce prin umbrele frontale de pe fetele celor doi.

Prim plan. Negrul da bineinteles impresia de gravitate, profunzime, adica e un subiect serios, care atrage atentia si ar trebui sa ne preocupe. Pe toti. Pseudo-"calushul" de la gura sau de la ochi nu face decat sa ne spuna ca se intampla sa avem impresia ca ceea ce vedem sau spunem nu e cenzurat, cand, de fapt, nu e chiar asa. Implicit, manipularea exista si aproape ca o facem cu totii regulat si nedeliberat, inclusiv prin gesturi si actiuni simple. Dar putem incerca sa o evitam (ca un efort consistent pe termen lung si in numar cat mai mare), macar atat!

marți, 18 august 2009

Ce e riscant la mobile marketing?

Citeam la inceputul lunii pe iaa.ro un articol despre mobile marketing si ma gandeam ca intr-adevar s-au inmultit instrumentele marketingului direct, astfel ca sms-ul, mms-ul si bluetooth-ul sunt din ce in ce mai utilizate. Era sa zic 'blustut' (a se citi 'blushtutz'), ca in spotul cu Buzdu x 2 de la Germanos realizat de Ogilvy.

Citindu-l, mi-am amintit de perioada din India (vezi articolele despre comunitatea tibetana de acolo--Amintiri tibetane) cand eram disperat de apeluri venite pe numarul local. Firme peste firme, mai ales telefonie mobila, sunau si debitau in dialectul local tot felul de oferte (presupun eu din tonul folosit si entuziasmul debordant). Erau cel putin 7-8 pe zi. Te innebuneau efectiv! E adevarat ca aveam o cartela prepaid, dar nu pot sa nu ma intreb daca asa se intampla si pentru abonamente.

Lumea vorbeste tot mai mult despre deschiderea fata de un astfel de instrument de marketing direct si despre oportunitatile pe care le aduce din perspectiva marketerilor. Eu am o mare rezerva ca va fi folosit in mod adecvat. Am, de asemenea, o mare temere ca folosirea "burtologica" si "dupa bunul plac" va aduce atingeri imaginii marketingului ca serviciu pe care il oferim clientilor nostri.

Zic asa:
1. E de bun simt sa nu trimiti mesaje prospectului doar pentru ca ai numarul de telefon.
2. E nevoie de acordul celui vizat (iti spune ceva 'opt-in' de la email? aplica-l si la sms, mms, bluetooth, firewire etc.).
3. Nu-l enerva devenind insistent si mai ales prezinta scuze daca ai deranjat, ureaza-i o zi buna (chiar daca te refuza), pastrand un ton/limbaj placut.
4. Chiar daca nu a reactionat pozitiv la oferta ta, trimite-i un sms/mms de sarbatori, nu e decat o posibila poarta deschisa pentru mai tarziu sau o recomandare/referinta.
5. Nu fa altuia ce nu-ti place sa ti se faca: inca o data--nu-l enerva, pune-te mereu in locul celuilalt.

Cand facem mobile marketing, folosim telefonul discret si fara a anerva. Asta e lege!

luni, 17 august 2009

imobiliare.ro se lasa testat

Luati, rontaiti sau rumegati, demonstrati, contestati, apreciati, castigati si plecati sa faceti poze profesionale. Doar o s-aveti un aparat misto, nu? Asta ramane de vazut, ca e putin de munca. ;)
Si nu uitati sa povestiti si altora despre cel mai mare portal de imobiliare de la noi, vechi de 10 ani, super seriosi si corecti (nu-i laud de dragul laudelor sau pentru ca sunt clientii nostri, ci pentru ca ii cunosc de ceva timp si m-am convins de asta), cu aport permanent si mai mult decat relevant in inovare pe imobiliare.ro--piata imobiliara online din Romania.

sâmbătă, 15 august 2009

Te intereseaza cum e definit marketingul?

Eu cred ca un om de marketing trebuie sa si simta ca ii place ceea ce face. Poate sa mearga putin dincolo de arhicunoscutul Analiza-Planificare-Implementare-Control si sa se aplece inspre marketing ca un lovemark (conexiunea emotionala preluata de la Roberts, CEO Saatchi Worldwide). Altfel e un fel de mercenar care face marketing doar pentru bani. Cum sunt multi dintre cei care lucreaza in multinationale. Iar aici e unul dintre avantajele unei companii mici, in care ai sansa sa faci marketing (de exemplu, EBIG :p).

In fine, AMA (American Marketing Association) e un organism recunoscut la nivel international in domeniul marketingului. De acolo vine definitia veche din 1985: "Marketingul este procesul de planificare si implementare a conceptului, pretului, promovarii si distributiei produselor, ideilor si serviciilor avand ca scop crearea de schimburi care sa satisfaca obiectivele individuale si organizationale."

Apoi a venit cea din 2004: "Marketingul reprezinta o functie organizationala si un set de procese care au ca scop crearea, comunicarea si livrarea valorii pentru clienti, respectiv managementul relatiilor cu clientii in beneficiul organizatiei si a grupurilor de interesati (stakeholderi)."

In 2007, AMA zice asa: "Marketingul este activitatea, setul de principii si procese care au ca scop crearea, comunicarea, livrarea si schimbul de oferte care furnizeaza valoare clientilor, partenerilor si societatii in ansamblu."

Asta inseamna ca marketingul are un rol mai larg si anume de implicare in toate arterele organizatiei cu focus pe termen lung, astfel incat sa implice sustenabilitate si orientare spre client (si restul stakeholderilor) prin valoarea de care are grija sa ajunga si sa ramana la ei. Care-i smecheria? Nu exista. Esenta e doar ca nu numai oamenii de marketing fac marketing, ci toti (de la CEO la portar si invers), intr-o masura mai mica sau mai mare. Absolut toata lumea contribuie si absolut toti pot distruge sau pot pune osul la efortul de marketing. Nu exista cale de mijloc. Iar daca nu esti in departamentul de marketing, faci marketing pentru tine, nu pentru cei de la marketing. Cand clientul pleaca, nu e afectat numai marketingul, ci intreaga companie, inclusiv tu. Capisci?

Asa ca pune-te si zambeste, vorbeste frumos cu clientii si cu colegii (pune-te tot timpul in locul lor), pune suflet in ceea ce faci, nu desconsidera munca celorlalti (fiecare e o veriga fara de care nu functioneaza sistemul prin care si tu castigi bani), nu fa pe desteptul (mereu avem de invatat cate ceva, iar infatuarea nu ne ajuta deloc), cauta noi modalitati de a inova si a face lucrurile mai bine. Atunci e posibil sa fie ok, macar stii ca baza exista. Spor la marketing, chiar daca nu esti marketing addicted.

Creative--pixeli in culori

Se destrama in pixeli colorati sau din pixelii de la Cannon ies tot felul de nebunii? Care de care mai interesante. Pasare, floare, animal, nici nu mai conteaza, din moment ce le uneste tehnologia care sta la baza. Fluxul Z (stanga sus, dreapta sus, diagonala stanga jos, dreapta jos) functioneaza in cele trei sub-poze (cu plasarea logo-ului in poza principala in stanga sus, iar in celelalte in dreapta sus, pastrand ideea si amplificand impactul, dar si pentru a echilibra prin pozitionarea la colturile opuse in sub-pozele mai mici), chiar daca multi specialisti contesta vehement, afirmand ca nu mai are aplicabilitate si ca e depasit. Posibil, dar nu generalizabil 'in extremis'.In plus, imi plac printurile si conceptul. "La Canon, credem ca noile tehnologii au sens doar daca fac viata mai simpla." Chiar daca sloganul "Advanced Simplicity" e dintr-o companie lansata in Australia in 2003 (de Leo, dar probabil stiati asta :p), spune lucrurilor pe nume: tipii astia chiar isi bat capul sa inoveze pentru ca inclusiv niste nespecialisti sa poata folosi in modul cel mai usor cu putinta tehnologia la adevarata valoare. Complexitatea e "fabricata" cu atentie din pixeli pictati mai plini de culoare. Simplu, nu simplist, dar destept. Asta iti ofera cutia de la C. De-acolo ies pixelii magici. Arata frumos. Ramane sa vezi diferenta dintre 'automatic' si 'manual', probabil ca tot e ceva altfel, in functie de setarile pe care stii sa ti le faci. Nu?

sâmbătă, 8 august 2009

Creative--omul facut din "randuri"


Australian Post. Mi-a placut ideea si, cum imi plac enorm de mult cartile, n-avea cum sa nu ma incante print-ul asta. Emotional pana in maduva oaselor: de la concept si idee pana la executie. Parca e o telenovela din aia care ii face pe "privitorii lui Piersic" sa le dea lacrimile. Nu-mi plac telenovelele, dar na, cred ca asta e ceva diferit. Caldura si umanitatea, peste simplitatea pe care o emana, ma fac sa revin si sa retin ca pot sa fac asta prin ei. Nu-mi place cum au scris mesajul, dar pot sa inteleg ca in prim plan era imaginea, care trebuie asociata cu brandul (intr-un rosu contrastant cu textul parca anost). Doar nu vreau sa uit ce se promoveaza, nu?

Asociez, de asemenea, in sigla "mingea" alba care e in jurul P-ului rosu de la "Post", parca e tocmai tipul care o imbratiseaza pe individa care trimite epistola. Scrisul e si cam urat, dar organizat--inca o data apropierea de common people, asa ca hai sa folosim si noi serviciile lor, nu mai conteaza ca suntem in Romania, ca email-ul primeaza sau ca Posta Romana a avut si ea campanii emotionale cu amintiri din trecut.