miercuri, 9 septembrie 2009

Vreau sa dau mita in marketing!

Da? Si mai ales de ce spun asta? Hmm...

1. Repulsie. Urasc sa dau mita. Urasc sa primesc mita. Nu fac asa ceva! Dar as adera la un compromis pentru marketing. Hai sa vedem.

2. Patrocle. Prietenul cel mai apropiat al lui Ahile a fost ucis de Hector, care a fost apoi trimis in lumea celor care nu cuvanta de Monsieur Ahile. Cui pe cui se scoate? Poate da, poate nu! Daca nu ai invatat marketing la facultate sau nu a fost nimeni dispus sa te primeasca la o firma sa faci practica (altceva decat facut cafea si multiplicat foi la fotocopiator--nu vreau sa zic asa cum ne vine tuturor, na!), nu inseamna ca nu e ok sa dai inapoi sau sa faci la fel. Doar pentru ca altii s-au comportat asa cu tine, e cel putin ingrat sa le raspunzi la fel pentru a te razbuna. As plati din banii personali sa aduc oameni de marketing care sa predea la facultate. Sau as vorbi personal cu ei, sunt convins ca sunt multi prieteni din bransa dispusi sa vina.

3. Broasca raioasa. Parca iti provoaca o stare de anxietate, mai ales cand o vezi cum respira, cand ramai perplex de ochii aia mari si de imaginea de rapciugoasa pe care nu poti s-o eviti. Marketingul nu trebuie neaparat sa arate bine, ci sa fie eficient ca rezultate si eficace ca proces. As plati pentru un om bun de marketing care nu e fotomodel, dar gandeste al naibii de proactiv, repede si profund. Daca mai are si simtul umorului in timpul liber (si nu numai), risc sa ma indragostesc. :)

4. Fierea. Unii o simt cand mananca mujdei de usturoi. Mie imi place sa-l beau ca pe lapte, mai ales daca arata ca laptele. Secret pentru cei care nu-l stiu: daca vrei ca mujdeiul sa fie alb, freaca usturoiul trecut prin mojarul modern cu sare, apoi adauga putin cate putin ulei pana cand devine o pasta alba, dupa care adauga apa dupa chef, nervi si viteza vantului ;). Exista o gramada de adevaruri pe care marketingul nu vrea sa le comunice. Rau face! Curiozitatea a ucis pisica, dar onestitatea e posibil sa aduca si sa retina clientii. Chiar daca doare, poate impresiona, deci as 'paria' pe comunicarea corecta si deschisa. In final, sunt sanse mari sa merite.

5. Firul de praf. Am vazut un film despre un elefant (Horton) care a gasit un fir de praf in care era o intreaga lume (the Whos--populatie de nanofiinte). Indiferent cat de mult ne straduim, probabil ca e greu sa vezi 'the big picture' sau ti se pare ca nu exista. Poti face marketing, dar trebuie sa ai grija de cat mai multe relatii pe care le stabilesti cu alti oameni si departamente. Si normal ca e important sa ai o atitudine asertiva, altfel riscul de a da chix din cauza unor orgolii e destul de ridicat.

6. Mitologie infantila. 1 + 1 face cat vrei tu sa faca. Nimic mai mult. Daca minotaurul se lupta cu zmeul pentru mironosita din poiana de sub muntele de aur, e nasol, nu mai ies nici calculele, iar esenta se pierde repede. Nu cheltui bani pe marketing decat daca intr-adevar crezi ca e o investitie si nu doar un alt cost. E esential. Chiar daca toti aloca bugetele de marketing ca procent din CA previzionata pe anul viitor, incearca macar sa nu faci si tu la fel. Dar ce spun eu? Doar stim amandoi ca n-o sa reusesti. Insa tu incearca. Obiective cuantificabile si investitia in marketing.

7. Razboiul mondial numero Zero. E o lupta continua sau interminabila cu toate celelalte departamente. Fiecare e important in felul lui. Inclusiv marketingul. Pentru ca e 'arta de a crea si oferi un standard de viata'--imi place mie definitia asta. Ce vreau sa spun e ca marketingul e dincolo de oameni, actiuni, sentimente, produse, masini, orgolii, relatii, probleme si solutii. Marketingul ar trebui sa fie 'intru' noi, cei care respiram marketing. Bleax! Ce mai e si filozofia asta?

E doar pasiunea pe care o simti cand faci ceea ce iti place si crezi in ideile tale.

Si pentru asta sunt dispus--cred--sa dau mita!

duminică, 6 septembrie 2009

Lasa-ma cu strategia de comunicare si arata-mi ceva creativ!

Asa suna de multe ori raspunsul clientului cand are loc o discutie despre strategie integrata. Pe de o parte, suna bine sa te apuci de o campanie integrata si sa aloci resurse, dar, pe de alta parte, nu asta vrei de la un consultant. Adica e ceva de genul: fa tu strategia aia integrata, dar nu ma deranja, pune-o la dosar, sa o avem, dar acum nu avem timp de ea, mai bine hai sa facem o actiune.

Suuuuuupeeeeeeeer! Hai sa facem o actiune! Hai sa impodobim un melc-mascota cu numele firmei si sa-l trimitem sa se perinde prin parcarile orasului, acolo unde e multa lume. Normal, ca asa facem branding! Ce mai conteaza ca noi vindem excavatoare pentru companii care fac autostrazi sau construiesc blocuri pentru dezvoltatori. Nu e important!

Sau, mai bine, de ce nu am pune cuburi violete cu latura de juma' de metru prin parcurile din Timisoara, ca sa atragem atentia? Iar pe ele sa scriem mesaje focusate pe produsele/serviciile firmei, cu rol de subsloganuri. Foarte taaaareee! Stim povestea cu "Sexul vinde!", nu? Nu mai conteaza ca vreau AIDAS, nu doar AIDA.

Nu, nu, mai bine aducem un zeppelin, il "imbaiem" in "noroi" publicitar creativ si promovam servicii de consultanta, ca doar vrem sa aratam ca suntem diferiti. Doar sa ne placa, sa fie ceva neconventional, sa atraga atentia si sa consume bugete de marketing.

Nici pe departe nu spun ca partea creativa nu e importanta, dimpotriva, cred ca e esentiala. Dar mi se pare absolut aberant sa incep cu ea. Fa putin research inainte, vezi ce oferi, cauta un minim de informatii despre concurentii tai directi, ideal sa stii cate ceva si despre cei indirecti sau despre cei care ofera servicii/produse substitut. De ce? Pai, ar fi o idee buna sa stii cum vrei sa te pozitionezi, sa poti schita macar o harta perceptuala, de unde sa reiasa, macar 2D, daca nu 3D sau prin harti perceptuale 2D si 3D multiple (mai multe seturi de criterii), cum ar fi ideal sa te plasezi in mintea clientilor tai. Apoi iarasi ar fi bine sa vezi daca poti sa afli ceva informatii despre clienti (date existente sau la prima mana - doar ca studiile astea costa, mai ales daca sunt facute ca lumea). Si informatiile de aici le poti folosi la hartile de pozitionare, mai ales pentru a le spune 'chestia' aia unica prin care te diferentiezi. Noi ii zicem USP. Nu vine de la Unidentified Stupid Person, ci te ajuta sa creezi legatura aia unica cu clientul targetat. Daca vrei sa fii perceput ca fiind cel mai ciudat prestator de servicii de ruginire a lemnului verde de Romania, ai putea sa comunici ceva de genul "unicul/singurul/primul ruginitor de lemne verzi din Romania" si te tii de asta. Daca le tot schimbi, nu esti consecvent si arunci resurse pe branding permanent. Poti schimba/alterna campanii, dar incearca sa-ti gasesti acel ceva unic care te defineste.

Ok. Iti cunosti concurentii si clientii. Excelent! Acum trebuie sa planifici toata povestea care incepe de la obiective (legate de obiectivele de marketing si de cele de business--toate cat mai SMART sau DUMB), canale folosite (mixul din comunicarea integrata!), mesaj creativ (integrat!), banii alocati (buget legat de resursele financiare ale clientului!), desfasuratorul in timp (graficul GANTT) si masurarea efectelor (cum urmaresti rezultatele raportate la obiectivele SMART de la inceput!).

In momentul in care e luata decizia privind canalele de comunicare, conceptul creativ trebuie adaptat pentru fiecare canal in parte. Poate target-ul tau e posibil sa fie atins prin online, meshuri, reviste de 'mistuit flacarile de catifea' :D si radio, dar bugetul nu-ti permite decat online (prin banner exchange) si ceva reviste (unde o parte platesti, o parte rezolvi prin barter). Asta e, ai doua canale cu care lucrezi. Normal ca efectul e diminuat si reach-ul va fi afectat, dar trebuie sa te adaptezi. Incerci un nivel mediu al impactului cu un nivel redus al bugetului.

Pentru fiecare canal in parte (la noi: online si reviste) poti sa ai cate 100 de executii creative din care sa alegi si cu care sa alternezi pentru a nu plictisi. Sau din care sa aleaga clientul PE BAZE SUBIECTIVE (PUTANDU-TI 'DESFIGURA' TOT RESEARCH-UL PE CARE L-AI FACUT!).

Dar macar sa ai pasii facuti si sa nu incepi cu partea creativa fara strategia integrata, fara viziunea de ansamblu pe care mai apoi poti construi cat vrei. Ce ziceti?

miercuri, 2 septembrie 2009

Creative--efectul "walk in fridge" si "walkin' fridge"

La inceput a fost oul, apoi gaina. Ca sa nu fac alte comparatii mai deplasate...

Probabil ca stiti reclama Heineken care a aparut si in Romania, dupa ce a fost creata de agentia TBWANEBOKO si Heineken Olanda, sub regia lui Bart Timmer. Normal ca doreste sa exprime o experienta memorabila, normal ca Heineken vrea ca, la sfarsitul reclamei, "consumatorul sa gandeasca".

Apoi a venit urmarea, intr-un stil de umor englezesc pe alocuri, dar intr-un spirit la fel de neobisnuit si folosindu-se de jocul de cuvinte, bazat pe pronuntia inselatoare: walk in fridge si walkin' fridge.

Ca raspuns, Bavaria intervine si "lamureste" care e treaba cu frigideru' plin cu bere si mai ales care e berea ce conteaza sau care face diferenta.

Mai departe, Cavaliers vine cu starea de "disperare" preluata de la Heineken si o arunca peste fanii pantofilor sport. Uitati ce-a iesit:

Efect viral online si nu numai cat incape, conceptul creativ si executiile (original si spoofs) si-au facut treaba cu varf si indesat. Iar acum inca un spot Heineken dragut, cu alt concept creativ.