duminică, 20 februarie 2011

Google AdWords Qualified—Am facut-o si pe asta! :))

Tot mi-am propus de ceva timp sa-mi iau 'hartia' de la Google si sa vad cum e cu testarea asta pentru Google AdWords Qualified Individual. Na, am luat-o, dar n-a fost deloc usor. Pe bune, cel putin mie asa mi s-a parut. Pentru a deveni GAQI, trebuie sa iei doua teste: 1. Google Advertising Fundamentals (obligatoriu) si unul dintre urmatoarele trei avansate: 2. Search Advertising Advanced Exam, 3. Display Advertising Advanced Exam sau 4. Reporting and Analysis Advanced Exam.


Am ales Search Advanced din a doua categorie, ca e extrem de importanta. Sigur, cealalta (Display Network, ex Content Network) parte a Google Network conteaza enorm, mai ales pe anumite subiecte si business-uri. Iar bucata de Reporting si Analysis e legata de certificarea Google Analytics, de care ma ocup cum mai gasesc un pic de timp. Totusi, indiferent ca mergi pe Search, Display sau Reporting, tot trebuie sa le acoperi pe toate. La Search gasesti intrebari legate de Display si Reporting, respectiv la celelalte despre Search.

Aici gasesti materialele de la Google Learning Center. Sunt si in Ro, dar eu am dat testele in En. Sigur, iti recomand sa parcurgi tot chiar daca ai lucrat sau lucrezi de ceva timp cu AdWords. Familiarizeaza-te bine cu interfata AdWords (online), instaleaza-ti AdWords Editor-ul (pentru offline), joaca-te cu My Client Center (MCC), uita-te pe YouTube, citeste bloguri si forumuri, nu evita link-urile si quiz-urile de la Learning Center, vizioneaza prezentarile din AdWords Online Classroom, chiar merita.

Daca te intereseaza cine si cati oameni simpatici ca tine si ca mine ;) sunt certificati Google, intra aici. In Romania sunt acum 4 pe Display, 7 pe Reporting, 42 pe Search. Sigur, asta nu inseamna nici pe departe ca doar astia stiu AdWords. Sa fim seriosi! Sunt destui care pur si simplu nu si-au luat certificarea, n-au avut chef, timp sau mai stiu eu ce. Still, chiar daca sunt utilizatori avansati de AdWords, sunt convins ca nu li se va parea usor, mai ales dupa renuntarea la vechiul program si introducerea noului pachet, cu focus mai mare pe intrebari strategice, cu multe materiale de training si, in general, cu un grad mult mai mare de dificultate.

Bafta daca te apuca ganduri din astea si ne mai auzim pe subiect! ;)

5 comentarii:

  1. e o buba cu link-urile care arata cine e certificat din .ro?
    sau le poti accesa doar din spatele unui login?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ups, merci de observatie. Trebuie sa fii logat pe http://google.starttest.com/, se pare ca doar atunci te lasa sa selectezi certificarea pentru care poti sa vezi oamenii. Nu merge dc esti doar logat pe Gmail. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. e pe bani certificarea? sau doar pe rabdare si nervi de invatare ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, e interesant si fiecare examen costa 50 USD. Pt. AdWords Qualified ai nevoie de 2 examene luate. Daca nu-l iei, nu primesti banii inapoi, dar poti incerca din nou peste 7 zile (asa citisem undeva). Insa chiar recomand sa treci prin tot inainte, examenul nu e usor. Da, sunt si nervi, mai ales pe detalii, tricky questions si cele mai potrivite raspunsuri (chiar dc toate 4 sunt corecte). ;)

    RăspundețiȘtergere