marți, 8 februarie 2011

Amintiri tibetane (9)--Joaca la "manastire"

Chiar daca, prin denumirea pe care o folosesc chiar tibetanii din comunitate, aduce o incarcatura spirituala, 'manastirea' permite anumite jocuri, mai ales pentru tinerii care nu fac parte din programul de formare pentru calugarii budisti. Varsta, nevoia de a experimenta si de a trai nu sunt decat lucruri simple pe care ni le dorim cu totii.


Pe langa pasiunea pentru joaca, am vazut apropierea de animale. Iar cainele era nelipsit din alergarile aproape zilnice prin curte.


Joaca se intampla si la tinerii calugari budisti. Aici se vede provocarea la care e 'supus' unul dintre cei mai studiosi dintre cei pe care i-am vazut. Se plimba intre timp prin curte, cu cartea de rugaciuni tibetane, din care citea si repeta incontinuu.


O alta perspectiva a 'duelului', de pe una dintre spatioasele terase de la etajul casei-manastire. Daca nu ar fi fost cadrul aparte sau tinuta tibetana specifica, as fi bagat mana in foc ca cei doi sunt doar doua persoane care traiesc si se bucura de viata. Dincolo de asta, stiam ca unul dintre ei era la job (in pauza, un fel de work in regim hotelier, dar in cu totul alte circumstante), iar celalalt era student intr-un lung ciclu de peste 20 de ani.


Totusi, amandoi abia asteptau sa joace fotbal. In cadrul comunitatii Gelug-pa din Sera Jey, fotbalul era interzis si la fel alte jocuri. Asa ca prietenii mei fugeau uneori in afara campusului si trageau cate o partida cu o infocare incredibila. Ah, da, in plus, am ramas surprins sa aflu ca stiau jucatori romani din campionatele italiene (mai ales), imi povesteau cum a jucat echipa Romaniei si mi-am dat seama cat de non-microbist sunt. Daca erau prinsi, erau dusi in fata unui comitet central si aveau de suportat consecintele, care uneori puteau chiar sa duca la excluderea din comunitate. Noroc ca lucrurile se schimba incet-incet, calugarii budisti intelegand (greu totusi) sa accepte noul, asa ca tinerii macar meciurile le mai urmareau din cand in cand, pe web. ;)

3 comentarii:

  1. calugaru' is now online:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar vai, ai rostit cuvantul alergare? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: Online and rolling... :)
    @Cata: Il si aplic, crede-ma! Alerg ca un nebun cu masina, alerg de la masina pana la '4square spot' :D, dar mai am pana la alergat cum alergi tu. ;)

    RăspundețiȘtergere