sâmbătă, 21 februarie 2009

Amintiri tibetane (4)--Losar 2009

Tashi Delek! Este o urare cu caracter general a tibetanilor, fiind o urare de noroc sau un salut foarte des intalnit in comunitatile tibetane. In perioada Anului Nou (Losar; Lo = an, Sar = nou), are o insemnatate aparte, pentru ca reprezinta urarile de noroc si binecuvantare pentru intregul an care incepe in acel moment.

Anul 2009 (dupa calendarul Gregorian) poate insemna si anul 2136 (Year of the Female Earth Ox), dupa credinta tibetana. Se intampla in perioada 25 februarie - 27 februarie pentru tibetanii din intreaga lume, cu diferente de o zi, in functie de zona in care se afla (influenta fusului orar). Losar-ul este cea mai mare sarbatoare tibetana si dureaza 15 zile.

Tibetanii sarbatoresc, de regula, cum se cuvine Losar-ul prin festivaluri, jocuri, consumul berii tibetane ("chhaang" sau "chang"), oferirea unor ornamente/podoabe ("Chemar"), vizite si, desigur, prin urari ("Tashi Delek"). Atentie, insa, berea tibetana (sau aproximativ bere) e foarte tare--revin la subiect intr-un post ulterior. ;)

Foarte multi tibetani vor sa boicoteze sarbatoarea din 2009 (2136), spunand "Nu" Losar-ului in semn de solidaritate si in memoria celor care au pierit in urma cu 50 de ani in Tibet (10 martie 1959). Totusi, Losar ramane un simbol al tibetanilor de pretutindeni.

Asa ca, prieteni tibetani de peste tot, fie ca "saga" ce vi se intampla de atatea zeci de ani sa inceteze si sa puteti avea (chiar si numai din ratiuni politice, daca istoric si normal nu se poate) ceea ce vi s-a luat de catre un regim totalitar si profund inuman! Tashi Delek!

3 comentarii:

  1. Tashi Delek! Sa nu uiti de uramtorul blog si detalii despre chang :D .

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.yuppy.ro/articol/entertainment/203/slideshow/Cinci-beri-neobisnuite.html

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa fac tot posibilul sa nu uit de chang, dar mai incolo, ok? Si sorry ca nu apuc decat rar sa las cateva vorbe online.

    RăspundețiȘtergere