joi, 26 noiembrie 2009

Prima Casa cu "finisaje" diferite

Dacă nu ai avut nicio proprietate în momentul publicării ordonanței de urgență nr. 60/2009 în Monitorul Oficial (nr. 381/04.06.2009), poți să te gândești la programul Prima Casă. Găsești direct pe site-ul FNGCIMM criteriile principale de eligibilitate impuse. Având în vedere că probabil te interesează mai ales costurile, reține că le găsești în articolul complet de pe imobiliare.ro. Mai mult, există diferențe de la bancă la bancă datorită normelor interne. Să vedem unde te ating și în ce mod.

1. Codebitorii. Știi probabil că sunt unele bănci care iau în considerare doar soțul și soția ca și codebitor (Raiffeisen), rude sau afini de gradul I (Unicredit Țiriac), rude sau afini pâna la gradul IV de rudenie (BRD) sau orice fel de codebitor, indiferent de relația de rudenie (BCR). Ca număr de codebitori, BCR acceptă maxim patru, Unicredit Tiriac maxim doi, iar Raiffeisen maxim unul.
2. Marja băncii. Există bănci care practică marja maximă permisă, fără alte comisioane (4% la EUR—Raiffeisen, Unicredit Țiriac, Piraeus Bank). Băncile mai mici mizează pe marje reduse tocmai pentru a atrage clienții—Banca Românească 3,75%, Leumi 3,95% fără alte comisioane. A treia categorie de bănci preferă o marjă mai mică (2,75% la EUR—BRD pentru un credit de 30 de ani, BCR—3,8% la EUR), dar cu introducerea unor comisioane suplimentare (comision de gestiune lunară—0,1% la sold BRD, comison de acordare—0,5% la BCR).
3. Tipul de venit luat în considerare. BRD nu îți acceptă veniturile din chirii, Raiffeisen îți refuză veniturile din diurne, iar BCR este banca cea mai permisivă din acest punct de vedere, acoperind cea mai largă gamă de venituri luate în considerare.
4. Numărul de ipoteci existente pe extrasul de Carte Funciară. În Monitorul Oficial nu există precizări clare în legătură cu acest subiect. Totuși, mulți dezvoltatori au construit imobilul bazându-se pe finanțarea unor bănci, iar în cazul în care există mai mult decât o ipotecă de gradul I, e posibil să ai probleme. Astfel, BRD, Raiffeisen sau Banca Românească nu acceptă decât existența unei singure ipoteci, în timp ce la BCR sau Leumi sunt posibile mai multe ipoteci dacă se demonstrează că există o bancă finanțatoare pentru construcția imobilului.
5. Asigurarea. Unele bănci nu solicită o asigurare de viață obligatorie (Raiffeisen, Leumi, Banca Românească, Banca Transilvania), iar altele impun o astfel de asigurare de viață (Piraeus Bank, Unicredit Țiriac). Sigur, pe de o parte, îți cresc costurile creditului, dar, pe de altă parte, ai protecție împotriva riscului de boală sau șomaj.
6. Existența preaprobării. Poate preferi să știi sigur că un anumit tip de venit îți va fi luat în considerare înainte de a-ți găsi locuința dorită. Astfel, poți apela la preaprobare/analiză financiară înainte de a căuta un imobil, de a plăti un avans sau de a avea surprize legate de un angajator care figurează în lista neagră. Valabilitatea preaprobării diferă în funcție de bancă: Raiffeisen—45 zile sau BCR—120 zile. Dacă te gândești să mergi cu Prima Casă la BRD sau Leumi, o astfel de opțiune nu e disponibilă.
7. Documentație de credit. Vei vedea că anumite bănci au ales varianta unei documentații de credit simplificate, fără a solicita o copie după cartea ta de munca—Raiffeisen, BCR, Unicredit Țiriac. Alte bănci îți vor solicita atât o copie după cartea de muncă, însă și după contractul individual (împreună cu alte acte adiționale aferente)—Leumi, Piraeus sau vei fi rugat să depui la dosar fie contractul individual de muncă, fie carnetul de munca (BRD).

Așa că ai grijă ce vrei să eviți și mai ales care sunt deciziile pe care vrei să le iei pentru ca lucrurile să fie extrem de simple pentru tine. Verifică încă o dată la fiecare bancă aceste detalii și alege “finisajele” care ți se potrivesc de minune.

marți, 17 noiembrie 2009

Piata fierbe si tu ai figuri in cap!

Chiar asa, ca mi-a sarit un pic mustarul de la ce mi s-a intamplat...

Ma suna un prieten. Ma intalnesc cu el. Povestim despre chestii personale si despre business. Are o idee, vrea sa dezvolte un nou concept si, deci, un nou business. Nici macar nu conteaza care, dar o sa aflati cu siguranta despre el la un moment dat, poate chiar de la mine. ;) Nu vreau sa fierbeti de la asta.

Si-mi zice (citez din memorie): "Ajuta-ma cu o persoana dezghetata, care sa aiba abilitati de vanzare, sa poata crea si gestiona o retea de firme care se promoveaza intre ele. Trebuie sa aiba idei, sa se descurce, sa vad initiativa si poate deveni partener cu 10% din business.". Avand in vedere ca trebuia sa fie dintre studenti sau masteranzi, mi s-a parut o oportunitate fantastica, mai ales ca: 1. era un concept nou; 2. putea deveni partener; 3. era o provocare sa demonstreze de ce e in stare; 4. avea sansa sa lucreze in marcom; 5. nu avea nimic de pierdut. Si da, am mai facut asta si o s-o mai fac si de-acum incolo.

Piata fierbe. Pentru cei care nu pricep ce-nseamna asta, joburile sunt "atacate" de nu-i adevarat. Concurenta frige tot ce-i in jur. Sigur ca sunt multi pe langa subiect, dar e oarecum normal in contextul asta. Si nu mai spun cat de greu se gasesc locuri in Timisoara pe marketing si comunicare, mai ales dupa intrarea in nefiinta a unor branduri locale din business.

Ok. Si ce aflu? Ca sunt inconveniente. Ca suna interesant, dar salariul nu e fix. Ca e firma noua si clientii nu sunt familiarizati cu produsele/serviciile. Si e greu. Si ca probabil nu merita, ca trebuie facuta bine licenta si asa mai departe. Corect. Foarte corect. Dar n-am zis niciodata ca nu e si salariu fix, n-am zis ca trebuie sa semneze in momentul ala. Am zis ca o discutie cu omu' nu omoara pe nimeni si ramane de vazut daca suna interesant sau nu si daca iese ceva.

E super ok ca avem pretentii, dar hai sa vedem daca putem oferi ceva in schimb! Do we? Ca am una bucata temere-temerinda-tematoare ca nu-i chiar asa. Din "memoriile" unui gheish (masculin-sic!)--ce-o fi insemnand aia...

marți, 10 noiembrie 2009

196 ore de training sau Scoala IAA

Daca ai chef si poti, macar arunca o privire spre o alta abordare a educatiei in domeniul marcom-ului, unde o sa gasesti oameni din business de la care aproape sigur ai ce invata.

Informatii gasesti aici.

Fain ar fi sa gasim si la Timisoara un modul structurat in felul asta si cu continut care sa tinda spre ceea ce ofera IAA. Din pacate, se intampla doar izolat, limitat si nu pot sa nu fiu pur si simplu enervat ca nu se poate mai mult. :( Ca macar putin potential exista. Poate cand low-cost-urile o sa zboare pe ruta Timisoara-Bucuresti sau cand branduri in domeniul consultantei pe marcom pentru companii vor exista in numar mai mare si in vestul tarii.

miercuri, 4 noiembrie 2009

It's Y!ou--Plan "B" for Yahoo

Nu sunt fan Yahoo, dar il folosesc din cauza mess-ului si a grupurilor pe care sunt sau pe care le administrez (mai putin lately). Am renuntat sa folosesc mailul pe Yahoo de cand au inceput sa factureze pentru POP3 si, cum nu eram pe co.uk, unde a ramas in continuare 4 free, am zis 'pass'. Si oricum nu regret, Gmail, Google si toate jucariile conexe imi ofera oricum tot ce am nevoie, cu toate criticile aduse spionajului si controlatorului (intr-un fel) de continut.

Yahoo si-a schimbat fata, asa cum se stie, dar mie mi-a atras atentia sloganul pe care l-au aruncat in valurile web-ului. "It's Y!ou"--asa suna orientarea spre tine, utilizatorul, cel care devine adevaratul guru ce coordoneaza intreaga strategie de marketing a portalului.



Cu planul B--2 variante:





Asa ca hai sa vedem ce se va intampla mai departe. Oricum, miscarea imi place. Va schimba cu ceva campania asta integrata derulata in toate mediile (online, TV, radio, print, outdoor) nebunia si e-hegemonia Google?